Hoe ziet een behandeling eruit?

Stap 1: Inventarisatie en onderzoek

De inventarisatie is ons eerste gesprek. Dit duurt tussen de 60-90 minuten. Ik vraag zeer uitgebreid je symptomen uit, en onderzoek in welke van de ‘grote systemen’ (psyche, neurologie, immuunsysteem, endocrinologie, metabolisme) we het best kunnen starten in de behandeling.

Ik identificeer ook welke vervolgonderzoeken nodig zijn: vragenlijsten, bloedonderzoek (ijzer, schildklierwaarden) of ontlastingsonderzoek (vertering en/of ontstekingswaarden). Deze onderzoeken stuur ik naar je toe of vraag ik voor je aan. Sommige onderzoeken doe je zelf thuis, voor andere onderzoeken spreken we nog een keer af of ga je naar je lokale bloedprikpunt.

Stap 2: Advies

Na het inventarisatiegesprek en het verzamelen van informatie via vervolgonderzoeken heb ik de puzzel gelegd en kan ik je adviseren: welke systemen hebben ondersteuning nodig? En welke interventies zijn daarvoor geschikt? En wat heb jij nodig om de adviezen goed uit te voeren? 

Alles gaat op jouw tempo. Vaak geef ik 2-3 stappen ‘mee’ die je kunt zetten tot onze volgende afspraak, en als deze het gewenste effect hebben bereikt (je hebt meer energie gekregen, je darmen zijn rustiger geworden, je voelt je weer vrolijker) kunnen we de volgende stappen bespreken. 

Stap 3: Behandeling en begeleiding

Na het eerste advies merk je vaak al veranderingen in het lichaam en/of het brein optreden: meer energie, een helderder hoofd, betere slaap, betere ontlasting… Deze veranderingen zijn het teken dat je lichaam goed reageert op de interventies, en vaak geven ze je ook het vertrouwen (en, de energie!) om verder te gaan. Op dat moment spreken we elkaar weer en bespreken we de volgende fase die jou nog dichterbij je gewenste gezondheid brengt.

Aan welke knoppen kunnen we draaien?

Bioritme

Sommige organen zijn actiever overdag, andere meer in de nacht. Ze 'weten' hoe laat het is op basis van wanneer je eet, slaapt en wanneer je blauw licht in je ogen krijgt. Een goed afgesteld bioritme is daarom een belangrijke factor die bijdraagt aan je gezondheid.

Ontspanning

Ontspannen doen we passief en actief. Je kunt 'lekker een boekje lezen op de bank', dat is ontspanning, maar soms moeten we 'actief' de parasympaticus activeren zodat het stress-systeem tot rust komt. Dat laatste is vaak effectiever en niet altijd vanzelfsprekend meer als je langdurig met klachten rondloopt.

Suppletie

Orthomoleculaire geneeskunde is 'de juiste stoffen in de juiste dosis' vinden om (tijdelijk!) een bepaald werkingsmechanisme dat al langere tijd uit balans is te ondersteunen. Suppletie is een fijne manier om op korte termijn vooruitgang te ervaren en zo de energie te krijgen ook de rest van de behandeling uit te voeren.

Temperatuur

Heb je het altijd warm of altijd koud? Kun je goed afkoelen na een hete douche, in de zomer of een sauna? Kun je goed opwarmen na een winterse wandeling buiten? Zweet je snel of juist helemaal niet? Je lichaamstemperatuur informeert over de werking van je schildklier en/of je metabolisme.

Beweging

Beweging is gezond, toch? Maar hoe vaak dan, wanneer, en met welke intensiteit? En wat is het verschil tussen bewegen en sporten? We hebben het vaak over 'cardio' of 'kracht', maar wat minder over de myokines, 'immuunstofjes van de spieren' die vrijkomen en hoe die kunnen bijdragen aan onze gezondheid.

Levensdoel

Ieder mens heeft een levensdoel nodig. Iets waarmee hij/zij zich verbonden voelt. Dat kan van alles zijn: de natuur, je familie, een religie, een bepaalde groep waar je onderdeel van bent. Het is het ding waarvoor je op wilt staan uit bed en dat je wilt blijven doen tot je oud bent. Soms is het in de behandeling nodig om jouw levensdoel naar boven te halen.

Voeding

Het liefst eten we zodanig dat we de juiste macro-nutriënten (eiwitten, koolhydraten, vetten) én micro-nutriënten (vitaminen, mineralen en plantstofjes) binnenkrijgen. Ook kunnen we (tijdelijk) stoppen met het eten van bepaalde voedingsmiddelen die ons nu overbelasten.

Biotransformatie

De omzetting van stoffen is een samenspel van meerdere organen, met de lever in de hoofdrol. Er zijn allerlei CYP-enzymen bekend die ondersteund kunnen worden door het eten of juist laten staan van bepaalde voedingsmiddelen. De lever staat al snel onder druk bij chronische klachten.

Emoties

Of het nu een trauma is uit de vroege levensjaren, een conflict dat nu nog speelt, of onverwerkte rouw, we nemen emoties heel serieus in een kPNI-behandeling omdat als emoties langer duren dan 'zou moeten' ze het immuunsysteem activeren en onderliggend kunnen zijn aan je huidige klachten.

En verder:

Mogelijk willen we verder onderzoek doen. We kunnen bijvoorbeeld overwegen ontlastingsonderzoek of bloedonderzoek te doen als dat voor jouw casus informatie oplevert die de behandeling nog gerichter maakt.

Deze kosten worden apart aan jou gefactureerd. Vaak krijg je een envelop thuisgestuurd die ik voor je heb aangevraagd bij het laboratorium en betaal je deze factuur direct aan het lab.

Suppletie:

Meestal is ook suppletie een onderdeel van het advies en je behandelplan. Ik zal altijd aangeven welke supplementen, in welke dosering, en bij welke aanbieder deze het beste besteld kunnen worden. Veel supplementen bevatten onnodige stoffen of missen de juiste ‘co-factoren’, oftewel stoffen die nodig zijn om de hoofdstof goed te laten werken. Daarom is gebruik van de juiste merken belangrijk. Veel van deze merken kan ik met korting aanbieden, en bestel je zelf op basis van mijn ‘recept’.